| Tytuł: | Wysokie ciśnienie skurczowe i kołatanie serca |
| Autor: | sin 11.3.2011, 14:48 |
| Witam Mam ciśnienie 150- 190/ 50-70. Tętno waha się w granicach 50-68 uderzeń na minutę. W tym samym czasie serce bije bardzo mocno. Co może być tego przyczyną? Jakie badania powinienem zrobić? Miałem już robione EKG i echo serca- oba nic nie wykazały. Mam 26 lat i wydaje mi się, że to trochę za wcześnie na coś takiego. Jeden kardiolog przepisał mi leki na nadciśnienie, a drugi powiedział, że jestem za młody na takei leczenie. Nie wiem co teraz robić. Z góry dziękuję za poradę. | |
| Autor: | Marek 14.3.2011, 09:45 |
| Musisz unikać soli, mieć jakiś regularny umiarkowany wysiłęk fizyczny (nic wyczynowego), dieta musi mieć mało tłuszczów nasyconych. Musisz też ograniczyć picie wody. Musisz koniecznie nauczyć się walczyć ze stresem, przyjmowac witaminy i inne suplementy diety, np. magnez, tran. W Twojej diecie musi znajdować się chudy nabiał, ryby. Musisz tez iść do kardiologa i zrobić odpowiednie badania, by później skutecznie leczyć przyczyny Twoich dolegliwosci. | |
| Autor: | Lizzy 14.3.2011, 12:57 |
| Ja też choruję na nadciśnienie. Oprócz właściwej diety, trybu życia ważne jest również odpowiednie leczenie, musisz więc zrobić jeszcze raz badania i zażywać przepisane leki. A tak przy okazji, czy może ktoś polecić skuteczny lek na ból nóg? Dużo chodzę i chyba od tego bolą mnie nogi (przede wszystkim stopy). | |
| Autor: | Łucja 15.3.2011, 09:00 |
| Lizzy na ból nóg stosuj jakieś maści przeciwbólowe, np. Naproxen lub leki przeciwbólowe, np. Pyralginę lub Apap. | |
| Autor: | Janek 15.3.2011, 10:33 |
| Moim zdaniem musisz być pod stałą kontrolą kardiologa. Musisz regularnie przyjmować leki i robić właściwe badania. | |
| Autor: | Marysia 16.3.2011, 08:39 |
| Musisz też pamiętać, że osoby z nadciśnieniem nie mogą palić i muszą ograniczyć spożywanie alkoholu. | |

Ciśnieniomierz naramienny
Ciśnieniomierz naramienny jest często nazywany inaczej sfigmomanometrem lub też po prostu ciśnieniomierzem elektronicznym. Jest to specjalne urządzenie, za którego pomocą z łatwością można zmierzyć ciśnienie sobie lub jakiejś innej osobie.
Skoki ciśnienia
Bardzo często występują skoki ciśnienia w dół. Do osób posiadających niskie ciśnienie zaliczamy głównie nastolatki i osoby nadwrażliwe. Dobrze gdy takie osoby pamiętają, że dla ich dobra nie powinny wykonywać nagłych ruchów głową, nie powinny nagle też się zrywać z miejsca siedzącego. Może to spowodować jeszcze większy spadek ciśnienia. Sytuacja taka może nieść za sobą ryzyko powikłań.
Podwyższone ciśnienie
Podwyższone ciśnienie, znane jako nadciśnienie tętnicze jest schorzeniem, które objawia się przede wszystkim wysokim ciśnieniem krwi ok. 140/90 i wyższym. Takie podwyższone ciśnienie jest bardzo niebezpieczne zarówno dla zdrowia, jak i nawet dla życia.